מהו רישיון עסק?
רישיון עסק הינו תעודה הניתנת על ידי רשות הרישוי המקומית, לאחר שהגורמים המוסמכים לכך בדקו כי העסק עומד בתנאי החוק ובראשם, חוק רישוי עסקים תשכ"ח – 1969. בין המטרות אשר שר הפנים רצה להבטיח התקיימותם (חלקם או כולם):
(1) איכות נאותה של הסביבה ומניעת מפגעים ומטרדים;
(2) מניעת סכנות לשלום הציבור והבטחה מפני שוד והתפרצות;
(3) בטיחות של הנמצאים במקום העסק או בסביבתו;
(4) מניעת סכנות של מחלות בעלי חיים ומניעת זיהום מקורות מים בחמרי הדברה, בדשנים או בתרופות;
(5) בריאות הציבור, לרבות תנאי תברואה נאותים;
(6) קיום הדינים הנוגעים לתכנון ולבניה ולשירותי כבאות.
הידעת?
עסקים רבים מתנהלים ללא רישיון עסק, עליך לדעת כי ניהול עסק ללא רישיון, הוא עבירה פלילית (!), שעונשו קנס כספי, צו לסגירת העסק ואף מאסר בפועל.
האם העסק שלך צריך רישיון?– הגדרה מדויקת של סוגי העסקים הנדרשים להשיג רישיון עסק מופיעה לפי חלוקה לקבוצות בצו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי), התשנ"ה-1995, וביניהם גם עסקים כגון: טיפולי יופי, קוסמטיקה, מספרות, מסעדות, מכולות, גני ארועים, מכוני כושר קייטנות ועוד. יחד עם זאת, עסקים רבים אינם נדרשים להוציא רישיון עסק וביניהם בעלי מקצועות חופשיים כגון: עורכי דין, רואי חשבון, יועצים. בצמוד לכך יש לציין כי קיימת אפשרות לקבל חוות דעת מקדמית מרשות הרישוי בדבר קבלת רישיון עסק. מומלץ להתייעץ עם עו"ד הבקיא בתחום לצורך קבלת הרישיון.
בחינת המבנה בו יוקם/יתנהל העסק
בהתאם לתוכניות בניין העיר (תב"ע) החלות על המבנה בו יוקם העסק יש לוודא כי הייעוד המופיע בתוכניות אלו תואם את מהות העסק שלכם, כך למשל אם בתוכנית בניין עיר מופיע כי הייעוד של המבנה הינו למגורים בלבד לא תוכלו לנהל במקום עסק עם ייעוד למסחר או מלאכה או משרדים.
בדיקת זהות הבעלים של המבנה– בדיקה זו נעשת אצל הגורם שמנהל את המרשם ביחס לנכס (לשכת רישום מקרקעין (טאבו), מינהל מקרקעי ישראל, חברה משכנת או הגורם הרלבנטי המנהל את רישום הזכויות). בצמוד לבדיקה זו יש לבדוק האם המבנה אינו מעוקל/משועבד ממשוכן לטובת חובות של בעל הנכס.
האם המבנה המיועד נבנה על פי היתר בניה– בדיקה האם יש זהות בין היתר הבניה לבין הנכס הבנוי בפועל. בדיקה זו הכרחית וחשובה מכיוון שבנכסים רבים נעשו חריגות בנייה לא מאושרות (ללא הוצאת היתר), ושימוש בנכס ללא היתר חושף הן את המשתמש והן את הבעלים להליכים פליליים. גם אם המבנה נמצא בשלבים להוצאות היתר בנייה, יש לברר בדיוק באיזה שלב להוצאת היתר הבניה המבנה נמצא ואת פרקי הזמן הצפויים לכך.
מה מתוכנן מסביב למבנה?
במידה וסביב למבנה יש מגרש ריק, גינה, בית צמוד קרקע וכיוצ"ב יש לסור למשרדי הוועדה המקומית ולבקש מידע אודות התוכניות החלות ביחס לכל המגרשים הגובלים עם המבנה/נכס. שיקולכם לפתוח עסק במבנה מסויים עשויים להשתנות אם תגלו כי במגרש ליד עשויים לבנות בניין מגורים/בניין משרדים/מוסך וכו'.
האמור לעיל, מהווה מידע כללי בלבד ואינו נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי. הכותבת אינה נושאת באחריות כלפי הקוראים ואין להסתמך על האמור מבלי להתייעץ עם עו"ד.