"ייפוי כוח מתמשך" – המסמך המשפטי החשוב ביותר עבורכם

ייפוי כוח

רקע

אין לדעת מה צופן לנו העתיד, וכדי להיערך לעתיד לבוא בצורה המיטבית, לא "לטמון ראשנו בחול" ולא להסתמך על שיטת "יהיה בסדר", וכפי שנהוג במדינות רבות בעולם המערבי, תוקן "חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ"ב-1962", מתוך מטרה לשים במרכז את האדם, כבודו ורצונותיו.

תיקון שנערך בשנת 2016 הוסיף ל"חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות" כלי משפטי חדש (סעיף 32 לחוק) המאפשר לכל אדם הערכות ליום שבו אדם לא יבין בדבר, והוא ייכנס לתוקף כאשר האדם חדל להבין בעניין שלגביו ניתן ייפוי הכוח. ניתן לייפות כל אדם שאנו סומכים על שיקול דעתו, למסור לו את "המפתחות" לקבל בשמנו ועבורנו את ההחלטות הנוגעות לרכושנו, וענינינו האישיים והרפואיים.

מה זה ייפוי כוח מתמשך?

הינו מסמך משפטי המאפשר לכל אדם בגיר (מעל גיל 18) המבין את משמעותו של ייפוי הכוח ותוצאותיו, לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו בעתיד כאשר לא יוכל לטפל בהם בעצמו, למשל עקב מחלות, זקנה (כמו דמנציה), מוגבלות נפשית וכיוצ"ב.

מטרת ייפוי הכוח היא לאפשר לאדם להפקיד את קבלת ההחלטות בעניינו בידי אדם אחד או יותר שהוא סומך עליהם (מיופה כוח), למשל ילדיו, אחיו, בעל מקצוע וכו'. ייפוי כוח מתמשך יכול להיות בעניינים אישיים, רכושיים ורפואיים כולם יחד או חלקם.

ייפוי כוח מתמשך בעניינים אישיים מתייחס לרווחתו האישית של האדם, לצרכיו היומיומיים, למקום מגוריו, לבריאותו, לענייניו הגופניים, הנפשיים או החברתיים. למשל מקום בו הממנה מעוניין להמשיך ולהתגורר בביתו, או לחילופין לעבור לבית אבות, ללכת לפעילויות חברתיות לגיל השלישי וכיוצ"ב. ניתן להשאיר הנחיות מדויקות ומפורטות למיופה הכוח כיצד לנהל את ענייניו האישיים של מיפה הכוח.

ייפוי כוח מתמשך בענייני רכוש מתייחס לטיפול בכלל נכסיו, כספיו והתחייבויותיו של האדם. למשל האם למכור את בית מגוריו, להשכירו איך לנהל את כספיו של מייפה הכוח, במה להשקיע, האם לתת מתנות? הלוואות? באיזה סכום? וכו' כפי שימצא לנכון ועל פי רצונו ושיקול דעתו של מיפה הכוח.

ייפוי כוח מתמשך בעניינים רפואיים – ייפוי כוח הכולל הנחיות ביחס לבריאותו, לענייניו הגופניים, והנפשיים של מייפה הכוח.

מייפה הכוח יכול לקבוע באופן כללי כי מיופה הכוח הוא האדם המוסמך לקבל בשמו החלטות עתידיות, ולהשאיר למיופה הכוח את שיקול הדעת המלא לגבי תוכן ההחלטות, או שהוא יכול לפרט מהו רצונו לגבי תוכן ההחלטות שיתקבלו בנושאים השונים, וזאת באמצעות קביעת הנחיות מקדימות. אני ממליצה לפרט ככל הניתן מה רצונו של מייפה הכוח ככל הניתן והאפשר, כך שמיופה הכוח יוכל לקבל החלטות נכונות והטובות ביותר עבורך.

למי מומלץ לערוך?

כידוע, אין לדעת מה צופן העתיד, ולכן ההמלצה אינה מיועדת רק לגיל השלישי, והבוגר, אלא לכל אדם שמלאו 18 אשר רוצה שליטה בענייניו האישיים, רפואיים ורכושיים. ההמלצה היא לא לחשוש לדבר על הדברים החשובים לכם, ולהניח הכול בצורה גלויה על השולחן.

שלבי הכנת ייפוי כוח מתמשך

את ייפוי הכוח המתמשך רשאי לערוך רק עורך דין אשר עבר הכשרה מיוחדת והוסמך לכך על ידי האפוטרופוס הכללי, ושאין לו עניין אישי בייפוי הכוח.

עורך הדין ייפגש עם מייפה הכוח באופן אישי ללא נוכחות מיופיי הכוח, וזאת כדי להתרשם מרצונו החופשי, כשרותו ולשלול השפעה בלתי הוגנת עליו. לאחר פגישה אישית עם מיפה הכוח ייפגש העו"ד עם מיופה הכוח. הממנה יפרט ככל הניתן את הנחיותיו למיופה הכוח. חשוב לציין כי מיופה הכוח חייב להסכים למינויו על ידי מייפה הכוח ולא ניתן להכריח אותו לשמש מיופה כוח.

מייפה הכוח יאשר בפני עורך הדין אשר עורך את ייפוי הכוח כי הוא מבין את משמעות מתן ייפוי הכוח, מטרותיו ותוצאותיו, וכי ייפוי הכוח ניתן בהסכמה חופשית ומרצון, בלא שהופעלו עליו לחץ או השפעה בלתי הוגנת ובלא ניצול מצוקתו או חולשתו. במקרים מסוימים, נדרשת חוות דעת מומחה, על ידי עורך הדין שערך את המסמך, כראיה להוכחת כשרותו של הממנה לערוך ייפוי כוח מתמשך, וזאת כאשר עולה חשש כי הממנה אינו צלול..

עורך הדין שעורך את ייפוי הכוח יביא לידיעת האדם הממנה, בין היתר, את המשמעויות המשפטיות של ייפוי הכוח, את החלופות הקיימות לכך, ואת העניינים שניתן לכלול בייפוי הכוח המתמשך. לאחר מכן יוגש ייפוי הכוח על ידי עורך הדין שערך אותו באופן מקוון. רק עורכי דין שהוסמכו לכך הם בעלי גישה למערכת המקוונת.

שימו לב! חובה להפקיד את הייפוי כוח אצל האפוטרופוס הכללי ולקבל אישור הפקדה. חשוב להדגיש כי עצם ההפקדה אינה מכניסה את הייפוי כוח לפעולה, אלא רק בקרות האירוע שעליו החליט מיפה הכוח כי יכנס לתוקף, למשל לאחר קבלת אישור מהרופא המטפל כי הוא אינו מבין בדבר.

דגשים לייפוי כוח המתמשך

  • אתם יכולים למנות את אותו מיופה הכוח לכל העניינים הרצויים, אך ניתן גם למנות מספר מיופי כוח, למשל את כל ילדי מיפה הכוח, לפעמים ממנים מיופה כוח שהוא בעל השכלה מימונית לטפל בעניינים הרכושיים ומיופה כוח אחר שהינו בעל השכלה רפואית לטפל בעניינים הרפואיים.
  • רצוי להחליט על מינוי מיופה כוח חליפי למקרה שמיופה הכוח הראשון לא ירצה או לא יוכל לפעול.
  • ניתן לקבוע אם מיופי הכוח יפעלו במשותף או בנפרד, מהו היקף הסמכויות והאחריות של כל אחד מהם וכן מי יכריע במקרה של מחלוקת ביניהם. לכל אפשרות יש יתרונות וחסרונות.
  • האדם הממנה רשאי לקבוע "אנשים מיודעים", שיקבלו מידע או דיווחים ממיופה הכוח על החלטות שקיבל או פעולות שביצע או לקבוע שהאפוטרופוס הכללי יפקח על מיופה הכוח

לסיכום – אין ספק שמדובר בחידוש משפטי המביא בשורה חשובה וחיונית לכל אדם ואדם אשר עתידו וכלל ענייניו חשובים לו וליקיריו.

**אין לראות באמור ייעוץ משפטי, המידע הובא כשירות לציבור**

איריס ענבי-אוזצקיר, עורכת דין נוטריון ומגשרת למעלה מ-15 שנה. עוסקת בתחום המשפט האזרחי, מקרקעין, מסחרי, חוזים, צוואות ייפוי כוח מתמשך והסכמי ממון.

iris@anavi-law.com

מקרקעין | מסחרי | חוזים | צוואות | הסכמי ממון | ייפוי כוח מתמשך | גישור | נוטריון

לשיתוף:

אולי יעניין אתכם גם...

שכירות הוגנת

מהו חוק שכירות הוגנת?

כל התיקונים בחוק שכירות הוגנת והמידע שאתם חייבים להכיר...

מאמר בנושא ארנונה

ארנונה מהי? השגה וערר

מאמר הסוקר את כל המטרייה המשפטית של דיני הארנונה, מעיין מורה נבוכים לארנונה ועוד...

תוכן עניינים

זקוקים לסיוע משפטי?

מלאו את הטופס ואחזור אליכם בהקדם!

דילוג לתוכן